Unelmien retkikohde

Vaasa Paula Kaskimaa

Pilvilammen laavuja ja majoja on uudistettu ahkerasti kevään ja kesän aikana.
Lasse Kantola ja Prince Amoako iskevät lapioitaan tasaiseen tahtiin sorakasaan Pilvilammen Närvänmutkan tulipaikalla. Entinen nuotiopaikka on revitty auki ja sen tilalla ammottaa nyt täysi työmaa. Paikalle rakentuu uusi ja entistä suurempi katettu grillipaikka.
Katoksen alle tulee grillejä kaksin kappalein ja istumapaikat asetellaan kiertämään katoksen reunoja. Valmistuttuaan kota maisemoidaan luonnon helmaan sopivaksi.
– Tänne mahtuvat kaikki halukkaat paistamaan makkaraa, kodan arkkitehti ja pääkirvesmies Kantola toteaa.
Heinäkuussa valmistuvan grillipaikan laajennus tulee hyvään saumaan. Keväällä nuotiopaikalla sai nimittäin jopa jonottaa omaa paistovuoroaan, kun Pilvilammen kävijämäärät kasvoivat koronakevään myötä. Vaasan ladun puheenjohtaja Pekka Uusi-Hakala arvioi, että retkeilijöitä on ollut jopa tuhansittain kuukaudessa.
– Kävijämäärä on räjähtänyt ihan käsiin, Vaasan ladun jäsen Jarmo Kirmanen kuvailee.
Hän ja neljä muuta yhdistyksen aktiivista jäsentä seuraavat kaupungin työntekijöiden. Kantolan ja Amoakon työntekoa.
– Me olemme nyt työmaan viralliset valvojat, Uusi-Hakala nauraa.
Vaikka tällä kertaa Vaasan ladun aktiivijäsenet ovat katsojan roolissa, heiluu porukalla normaalisti omat kirveet ja lapiot vinhaan tahtiin Pilvilammella. He pitävät huolen, että taukopaikoilta löytyy polttopuita, vessat ja roskakorit tyhjentyvät ja paikat pysyvät muutenkin siisteinä.
Uusi-Hakala käy kiertämässä retkipaikat lähes päivittäin ja Pauli Rantanen ahkeroi talkoohommissa ulkoilualueella jopa kahdeksan tuntia joka päivä.
– Se on vähän niin kuin töihin aina lähtisi, eläkeläinen toteaa.
– Tämä porukka on aivan ylivertainen, Vaasan viheralueyksikön johtaja Timo Jousmäki kehuu Vaasan ladun jäseniä.
Hänen mukaansa monilla yhdistyksillä saattaa olla paljon hyviä hankkeita, joista ei kuitenkaan synny mitään.
– Mutta Vaasan latu tarttuu aina työhön, eikä rahaakaan kulu paljon. Kun kaupungin taloustilanne on mitä on, olemme entistä riippuvaisempia aktiivisista kolmannen sektorin toimijoista, hän sanoo.
40-neliöisen grillikatoksen hinnaksi Jousmäki arvioi noin 10 000 euroa. Se on yksi harvoista kohteista Pilvilammella, johon kaupunki on sijoittanut materiaalien lisäksi työntekijöitään. Muulta osin Vaasan latu hoitaa lähes kaikki paikan retkeilijöitä hellivät puitteet.
Nyt talkoolaiset ovat hengähdystaukonsa ansainneet. He ovat juuri keskiviikkoiltana saaneet päätökseen toisen työmaan Pilvilammen rannalla. Uutta Kuutamolaavua on rakennettu pitkin kevättä ja nyt se on vihdoin valmis.
– Siellä on tehty monta pitkää päivää. Onneksi talkoopäivinä saadaan kuitenkin aina talkoomakkarat, Kirmanen hymyilee tyytyväisenä.